Kærestesorg - Bach Blomster Remedier

photo-1463736932348-4915535cf6f9


Det knuste hjerte

For nyligt mødte jeg en teenager, som var alvorligt ramt af et knust hjerte. På den måde hvor man ikke kan sove om natten, man har ondt i maven, og alting syntes anderledes, håbløst og trist.

Er det noget man kan forhindre? Neeeeehhh, det kommer med i pakken, som en del af det at være menneske. Vi kommer alle til at opleve tab på den ene eller anden måde. Teenagealderen er der hvor man får de første dybe forelskelser og parforhold, og hvor man føler alting mere intenst.

Forelskelser og opture føles mere intense og boblende, og nedturene føles mere tunge og håbløse. Derfor er det første brud som et nådeløst spyd i hjertet, man tror man er ved at dø og verden falder sammen. Dagene føles endeløse lange, og nætterne endnu længere, da søvnen ikke vil tage fat. Man er uoplagt om dagen, og selv om ens ønske er at kunne sove fra det hele, er søvnen fuld af mareridt og drømme, som gør at man er mere træt når man står op, end da man lagde sig på puden. Man har svært ved at koncentrere sig, da man ikke får ladet op. Følelserne vælter rundt inden i, og hvordan skal man håndtere det hele?

Med alderen får man en erfaring i at håndtere sine følelser, en erfaring på egen krop og sjæl, erhvervet i livets skole. Jeg vil forsøge at dele min erfaring – og håber at den måske kan give trøst, håb og stof til refleksion til dem, som måtte have brug for det. Tag det du kan bruge og smid resten væk. Der er alligevel ingen, som med sikkerhed kan sige hvordan et andet menneske skal takle lige netop deres kærestesorg. Her er mine erfaringer:


Hvordan kommer jeg igennem det?

1: Anerkend dine følelser.

Hvad betyder nu det? Jo, din krop fortæller dig med garanti hvordan du har det!

Er du ked af det – så vær ked af det. Forsøg ikke at løbe væk fra dine følelser. De vil være i dig, som et skjold mellem dig og verden, indtil du erkender dem, og får dem ”luftet ud”. Nogle gange dækker ked-af-det-heden for vrede, som kommer op, når du har grædt. Andre gange er det omvendt. Du kan starte med at være meget vred, men når du får luftet vreden, så opdager du at du neden under er rigtig ked af det. Giv dig selv lov til at have følelserne, og græd eller slå i en pude. Få det ud af kroppen. Prøv det – du vil mærke at det letter hele systemet. Græd, så snot og tårer står ud i en strøm. Det letter og kroppen frigiver automatisk endorfiner, som er med til at heale dig i processen. Det hele kan komme i bølger, og så er det bare med at flyde med dem, når de kommer.

Det kan være at du i stolthed siger at ”det betyder ikke at hele verden er ved at falde fra hinanden”. Nej, men det kan godt føles sådan! Det er helt ok, at man kan have det sådan. Og specielt hvis det er første gang at man føler hjertesorg. Lad ikke de uforløste følelser ligge sig som et panser omkring dit hjerte, og bevirke at du ikke kan mærke det længere. Du er da ude af kontakt med dig selv, dine egne følelser, og har derfor svært ved at mærke hvad du vil og ikke mindst åbne hjertet for kærlighed.

Specielt omkring vreden: Kom ud med vreden, UDEN at gøre skade på dig selv, andre eller materiel. Slå på en boksebold, eller en pude, eller i madrassen. Nogle er bange for at gå ind i vreden. Det kan der være mange årsager til. Det er jo ikke en følelse, som mange tiljubler at man har. Men du kan faktisk godt ”lege med ilden” ved at give dig selv lov til at slå i en pude, og eje følelsen af at du er rigtig vred. Det er faktisk naturligt at være vred en gang i mellem. Når du giver dig selv lov til at være vred, uden at det skal gå ud over nogen, eller dig selv, så kan den kraft bruges konstruktivt til at du får ny energi, til at finde en vej videre. Du kar kort sagt anerkendt den side af dig selv, som er pissetræt, vred og frustreret over situationen!

Dette leder mig hen til det næste:

2: Vær din egen bedste ven.

Vær god ved dig selv. Ved at du anerkender dine egne følelser, og lytter til dig selv, som hvis du lyttede til en god ven, så får du en større ro inden i.

Se en god film, lav lidt god mad til dig selv, vær sammen med en rigtig god ven. Skriv eventuelt dine følelser ned, så de ikke længere fylder oppe i hovedet. Det kan også hjælpe med til at give hovedet fred inden du skal sove.

Det kan være godt for kroppen at få massage, eller gå i svømmehallen, eller i sauna. Kort sagt et eller andet hvor du får en nydelse og afslappethed i kroppen, hvor du kan tage imod, uden at skulle give noget tilbage.

Giv dig selv lov til at tage den med ro i et stykke tid. Måske være lidt mere indadvendt, hvis det er det, som kroppen kalder på, indtil du igen har energi og lyst til at være mere udadvendt.

3: Brug dit netværk

Tillad dig selv at være åben over for dine nærmeste omkring hvordan du har det. Dette kan være svært, da man kan være bange for at de ikke rummer ens følelser, eller ikke ved hvad de skal stille op, eller måske ikke støtter en. Hvis man ikke får støtte, så skal man selvfølgelig ikke krænge sit inderste ud, det vil kun gøre situationen værre. Men hvis der er en person i dit netværk, som rummer at du deler ud af dit indre, så gør det. Det vil hjælpe til at du bliver healet igen. De behøver ikke nødvendigvis skulle give svar eller kommentere på hvordan du har det, men blot det at de er lyttende og tilstedeværende er healing i sig selv.

Hvorfor er det vigtigt at dele det med andre? Tjooo, nogle gange er det lettere at bære sorgen, når man har nogen at dele den med. Vi er her ikke på jorden, for at skulle kunne gå alt igennem alene. Det hele bliver ekstra tungt, hvis man skal kunne klare alt ting selv. Endvidere skaber det tillid og samhørighed mellem dig og den ven, som du deler med. Vennen vil garanteret være glad for den tillid du viser ved at dele, og omvendt vil du garanteret også gerne hjælpe din ven hvis det forholdte sig omvendt, at vennen havde brug for et øre til at lytte.

4: Skift spor fra negativ til positiv

Begynd at lægge mærke til de små positive ting i hverdagen, som du er taknemmelig for, selv når det hele er allermest sort. Det kan være de helt små ting, som at nyde solens stråler ind gennem vinduet. Eller krybe sammen med tæppet, og en kop varm kakao, mens regnen pisker ned. Eller at du fik snakket med en ven.

Tving hjernen til en pause fra negativiteten. Gå en tur hver dag. Det behøver ikke være en lang march, men blot det at man kommer uden for og får frisk luft ned i lungerne er godt. Få frisk luft til hjernen, og lad øjnene se på naturen. Ophold i naturen kan tit opleves at være den helt store healer.

5: ”Jamen, jeg elsker jo stadig X”

Jamen så elsk vedkommende! At have et knust hjerte betyder jo ikke at kærligheden forsvinder. At jeres veje skilles, betyder ikke at du nu skal hade vedkommende. Elsk og giv slip. At elske er at ønske det bedste for den man elsker. Giv slip ved at sætte vedkommende fri. Fri af dine egne ønsker og forventninger. Kærligheden kan man ikke holde på. Den er fri. I kærligheden ligger friheden i at jeg er mig, og du er dig. Man kan ikke tvinge nogen til at elske på betingelser. Send X'en videre med dine allerbedste ønsker for vedkommende, i det sætter du både dig selv og x'en fri. Og hvis der er ægte kærligheden mellem jer, så vil den bestå, på den måde som den skal.

6: Overlad det til eksistensen

Nogle gange kan det hele føles for tungt, og håbløst, og man kan tænke hvorfor skulle det ske for mig? Og hvad er meningen?

Der kan det være en god idé, at give slip på det hele, og overlade det til eksistensen. Jeg tror på at der er noget højere end os, som ved hvad vores inderste ønsker er, og som vil os det bedste. Og nogen gange er man nødt til at give slip på noget, for at få noget, som er endnu bedre.

Kort sagt, når du tror at du har mistet noget helt vildt værdifuldt, så vid at det er kun for at du kan få noget, som er endnu bedre for dig. Og i det perspektiv har man jo ikke mistet noget. Men kun fået chancen for at få noget endnu bedre. Det kan være at der ikke var mere potentiale, der hvor du var. Men at for at du kan opleve den helt store kærlighed, så skal du videre til noget andet. Det giver en accept af tingenes tilstand, som kan bringe ro. Det betyder ikke at det fjerner følelserne af at være ked af det eller vred. De følelser skal du igennem alligevel. Men du vil komme lettere igennem det, med accepten af at noget bedre vil komme til dig.

Det kan være svært at se meningen i situationen, men som tiden går, vil man kunne se hvad det var man lærte. Og så er eksistensen indrettet sådan, at hvis det er ”meant to be” så vil eksistensen altid give en ny chance, og blive ved med at krydse jeres veje, til I kan finde ud af det.


Håber at det kan bruges til refleksion af kærestesorg hos teenagere i alle aldre ;-)


Hjælp fra Bach Blomster Remedier

Siden jeg nu også er Bach-terapeut, så er her lidt hjælp til følelserne. Det er muligt at få støtte til at opnå balance i følelserne ved hjælp af Bachs Blomsterremedier.


Fuglemælk:

Bruges ved sorg, tab, eftervirkninger af chok, skuffelser og dårlige nyheder. Hjælper med til at løsne tårerne, lindrer og giver trøst.

Kristtorn:

Bruges når man oplever misundelse, had og jalousi mod x-partneren. Når man oplever sorg over at blive svigtet. Hjælper til at man kan åbne sit hjerte igen.

Valnød:

Hjælper dig til at komme igennem forandringer i livet.

Agermåne:

Når man har svært ved at rumme sine følelser, og skjuler sin smerte bag en maske. Man begynder at spille klovn og være den sjove i selskabet, for at undgå at tale om det som egenligt fylder inden i.

Lyng:

Når talen har taget overhånd, og man er blevet besat af egne problemer. Man er blevet det navlebeskuende, talende vandfald, som nærmest kan danne et vakuum i enhver stue man træder ind i. Man taler kun om sig selv, og sin egen elendighed, lytter ikke til andre og kommer deraf til at støde andre fra sig, og føler enorm ensomhed.

Gentian:

Når man har mistet modet, og tror at man aldrig kommer til at finde en ny kæreste.

Kaprifolie:

Når du har mistet nogen som du holder af. Når du tænker at alting var bedre sammen med X. Du kommer hele tiden til at sammenligne med noget som er sket i fortiden. Kaprifolie får dig til at flytte fokus fra fortid til nutid.

Balsamin:

Når du oplever at være rastløs, irritabel og utålmodig. Du syntes at det hele skulle gå hurtigere og bedre. Du føler dig ensom, og vil meget hurtigt gerne have en ny kæreste.

Skovfyr:

Når du bebrejder sig selv at forholdet gik i stykker. Du giver dig selv skylden for alt, som går galt – også det som ikke er din skyld. Du føler dig uværdig og at du ikke har fortjent noget.

Bævreasp:

Når man vågner med frygt efter mareridt.

Kirsebærblomme:

Bruges ved hysteriske anfald, hvor man er bange for at gøre skade på sig selv eller andre.

Kastanieknop:

Når du gentagne gange falder for den forkerte type partner. Kastanieknop hjælper dig til at lære af dine erfaringer, og samle visdom til at komme videre på en ny måde i livet.

Lærk:

Når du har mistet selvtilliden, og ikke tror at du er god nok. Du vil undgå at opsøge et nyt forhold, da du ikke syntes du er god nok.


Udvælg max 7 forskellige blomster i den samme (30 ml) behandlingsflaske. Tag 4 dråber 3 gange dagligt til flasken er tom.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for at jeg blander en flaske til dig.

Forstoppelse

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!